Jak zaprojektować praktyczną kuchnię na wymiar?

Jeśli mamy projekt kuchni ułatwi nam to sprawę, jeżeli nie, pomożemy Państwu stworzyć wizje Swojej wymarzonej Kuchni na wymiar. Zaczynamy od rozplanowania przyłączy mediów dla strategicznych miejsc w naszej kuchni : zlew, piekarnik, płyta gazowa/elektryczna, wentylacja. Decydując się na konkretne rozwiązanie od razu wiemy, jak poprowadzić wszystkie instalacje.

  • Warto pamiętać aby zlew, płyta, piekarnik znajdowały się w niedalekiej odległości od siebie.
  • Chcąc zbudować wyspę kuchenną z zamontowanych sprzętem AGD, trzeba doprowadzić media, co podnosi koszty a usunięcie przyłączy wiąże się z ingerencją w podłogę.

Kolejnym krokiem jest wybór AGD a nie jest to prosta sprawa, zabudowane? wolno stojące? Warto dobrze rozeznać rynek AGD, dobrze kiedy sprzęt jest wybrany już na wstępnym etapie projektowania mebli.

Tym co nadaje blasku, podkreśla zastosowane materiały i uwidacznia detale jest oświetlenie, warto więc odpowiednio zadbać o ten element, producenci akcesoriów meblowych w tej dziedzinie również dają nam spory wybór – halogeny pod szafkowe, oświetlenie LED, listwy wpuszczane w korpus szafek wiszących.

A czego należy na pewno unikać:

  • Zbyt niskich blatów. Standardową wysokość blatu to 86 cm. Blaty kawowe pod hokery 110-120 cm.
  • Kuchenki w narożniku. Z niewiadomych powodów wciąż jeszcze zdarzają się takie aranżacje, tymczasem jest to zdecydowanie niewygodne. Blaty powinny być po obu stronach kuchenki;
  • Układu, w którym zlewozmywak i kuchenka znajdują się przy przeciwległych ścianach. Jest to niepraktyczne, niewygodne, a nawet niebezpieczne. Lepiej, aby przenoszenie garnka z palnika do zlewozmywaka odbywało się nad blatem;
  • Zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką. Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw;
  • Zbyt dużych odległości między urządzeniami. Jeżeli są od siebie zbyt oddalone, codzienne gotowanie będzie się wiązało z dalekimi wędrówkami. Szkoda nóg. W bardzo dużych kuchniach dobrym rozwiązaniem jest ustawiona pośrodku wyspa albo tradycyjny stół.

Kuchnia powinna również zawierać:

  • Bardzo dużą lodówkę z zamrażarką i wysoką szafą cargo, która może zastąpić spiżarnię.
  • Dobry plan kuchni musi uwzględniać również miejsce na segregację odpadków, gdyż zajmuje ono więcej miejsca niż jeden pojemnik na śmieci

NASI PARTNERZY