Dobór blatu kuchennego

Blaty kuchenne to jeden z najważniejszych elementów zabudowy kuchennej. Jako robocza powierzchnia jest najbardziej narażona na uszkodzenia. Noże, tłuczek, gorące naczynia, tłuste plamy, mogą pozostawić swój ślad na blatach. Poza walorami roboczymi, dobrze dobrany blat kuchenny wnosi walory estetyczne, dobrany wedle zamysłu projektanta tworzy niepowtarzalną atmosferę umilając nam spędzony w kuchni czas.

Blaty drewniane
Plusy:
– naturalny wygląd oraz możliwość renowacji i zmiany koloru
– łatwość w obróbce i wykończeniu
Minusy:
– cena (która w przypadku dużej kuchni może znacznie zawyżyć koszt mebli kuchennych)
– konieczność systematycznego olejowania
– blaty wykonane z litego drewna wypaczają się

Blaty Laminowane
Plusy:
– niska cena
– duży wybór dekorów
– funkcjonalność
– łatwość obróbki i wykończenia
– odporność na tłuszcze i plamy
Minusy:
– mała wytrzymałość na wilgoć (źle zabezpieczony blat wokół zlewu i płyty grzewczej chłonie wodę)
– brak możliwości odnowienia powierzchni
– mała odporność na wysokie temperatury

Blaty kamienne
Plusy:
– wysoka odporność na uderzenia, wysokie temperatury, zarysowania, wodę i środki chemiczne
– możliwość odnowienia zniszczonej powierzchni
– ekskluzywny wygląd
Minusy:
– cena
– marmur jest podatny na przebarwienia
– materiał trudny w obróbce

Blaty kompozytowe
Plusy:
– wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne
– łatwo je utrzymać w czystości
Minusy:
– cena

NASI PARTNERZY